ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ – 2ος Φάκελος: Παρουσίαση Υποψηφίων

«Στην έρευνα που πρόκειται να ακολουθήσει,
εντοπίσαμε και καταγράψαμε μερικές από τις πιο
τρανταχτές υποψηφιότητες της Χρυσής Αυγής,
με έμφαση στις ιδεολογικές πεποιθήσεις τους 
αλλά και τις ευρύτερες ενασχολήσεις τους 
στα πλαίσια του «εθνικιστικού αγώνος».»

Τις τελευταίες εβδομάδες το διαδίκτυο κατακλύστηκε από απροσδιόριστου αριθμού άρθρα που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να εισέλθει στο κοινοβούλιο η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή (ΧΑ). Δεκάδες ντοκουμέντα μέσα από χρυσαυγίτικα έντυπα που αποδεικνύουν χωρίς αμφιβολία το νεοναζιστικό και εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης δημοσιεύτηκαν στα blogs και στα social medias, προκαλώντας σοκ σε όσους δεν γνώριζαν τον βίο και την πολιτεία της. Τα ντοκουμέντα αυτά αναδημοσιεύτηκαν στη συνέχεια και από αρκετές εφημερίδες και περιοδικά.


Ένα από τα άρθρα που έκανε τον γύρο του διαδικτύου ήταν το αφιέρωμα του JUNGLE-Report «Φάκελος Χρυσή Αυγή» , το οποίο παρέθετε μια σειρά αδιάψευστων στοιχείων, τεκμηριώνοντας τη βαθιά φιλοχιτλερική, σατανοπαγανιστική και γερμανοτσολιάδικη ψυχή της Χ.Α. που μάταια προσπαθεί σήμερα να αποκρύψει, προς άγραν χριστιανορθόδοξων και πατριωτικών ψήφων.

Εύλογα γεννήθηκε το ερώτημα σε όσους για πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή με το εμετικό παρελθόν της Χ.Α., πώς κατάφερε μια συμμορία που 15 και 20 χρόνια πριν ήταν ταυτισμένη με ότι πιο περιθωριακό και χουλιγκανικό κινιόταν στις γειτονιές της Αθήνας, να διεκδικεί, και μάλιστα με αξιώσεις, την είσοδό της στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί για την άνοδο των φασιστοειδών είναι πολλές: αύξηση εγκληματικότητας ως συνέπεια των πολιτικών του Μνημονίου, ανεπάρκεια κρατικού μηχανισμού ως προς την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, ανασφάλεια των μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, υποβάθμιση ζωής στο κέντρο της Αθήνας, πλήρης αναξιοπιστία των δυο μεγάλων κομμάτων, διάχυση ρατσισμού από τα ΜΜΕ, ραγδαίος εκφασισμός της πολιτικής ζωής και πολλά άλλα.

Στιγμιότυπο από το 1ο συνέδριο της Χ.Α., 1990. Όταν ο Μιχαλολιάκος και η παρέα του
δεν έρχονταν σε δύσκολη θέση να απολογηθούν σε κανένα «αστοδημοκρατικό σκουπίδι»
για τις άριες γερμανοναζιστικές καταβολές τους.

Υπάρχει όμως και μια παράμετρος που ελάχιστοι έχουν επισημάνει: η Χ.Α. για πολλά χρόνια ήταν καλυμμένη με ένα σχεδόν μυθολογικό περίβλημα. Ο συνωμοτισμός και η μυστικοπάθεια που τη χαρακτήριζαν τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής της ως «εταιρείας ιδεολογικών μελετών» έμελλαν να την περιβάλουν με ένα είδος μυστηριακής αίγλης. Το φαντασιακό αυτό ενέτειναν δημοσιεύματα της εποχής που την έκαναν να μοιάζει με ένα είδος μασονικής στοάς.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, τα πράγματα άλλαξαν. Η Χ.Α., εκμεταλλευόμενη τον εθνικιστικό παροξυσμό του Μακεδονικού και την άφιξη των πρώτων μεταναστευτικών ρευμάτων, θεώρησε ιδανική ευκαιρία να εξωτερικευτεί, λειαίνοντας (στην έξω εικόνα της τουλάχιστον) τη φιλογερμανική ναζιστική της ρητορική και πλασάροντας ένα είδος «λαϊκού εθνικισμού» επί το ελληνοκεντρικότερο.

Από το 1993 που αύξησε την πολιτική δράση της, εκδίδοντας την ομώνυμη εβδομαδιαία φυλλάδα της, η Χ.Α. επιχείρησε να βγει από το περιθώριο των γραφείων της όπου πραγματοποιούνταν «εθνικοσοσιαλιστικές ιδεολογικές μελέτες». Θέλησε να περάσει το προφίλ ενός «κινήματος αγωνιστών» του «πεζοδρομίου», το οποίο ήθελε να «ανακαταλάβει» έστω και με αιματηρό τρόπο.

Όσες φορές ακούγαμε από τα ΜΜΕ για χτυπήματα, τραμπουκισμούς και τραυματισμούς κατά μεταναστών, αριστερών και άλλων «αντιφρονούντων» πληροφορούμασταν ότι αυτά προέρχονταν από «μέλη της χρυσής αυγής». Δεν ξέραμε όμως ποιοι είναι αυτοί που απαρτίζουν τα «μέλη της χρυσής αυγής», γιατί αυτά παρέμεναν στην ανωνυμία. Όσες φορές μαθαίναμε τα ονοματεπώνυμά τους ήταν επειδή οι άνθρωποι αυτοί συλλαμβάνονταν ενώ διέπρατταν κάποια αξιόποινη πράξη και οι υποθέσεις τους οδηγούνταν στα δικαστήρια. Μόνο έτσι κάποια μεμονωμένα «μέλη της χρυσής αυγής» αποκτούσαν όνομα και επώνυμο (κορυφαία στιγμή η επικήρυξη του Αντώνη ή «Περίανδρου» Ανδρουτσόπουλου μετά το περιστατικό της δολοφονικής επίθεσης στον Δ. Κουσουρή έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων στις 14/6/1998, οπότε και το όνομα του επικηρυχθέντος έγινε γνωστό στο πανελλήνιο).

Ανάγνωση του υπολοίπου…

Advertisements