Siempre Antifascista 2010

Επιθέσεις, δολοφονίες, πογκρόμ – ως εκφάνσεις των παγιωμένων και κυρίαρχων δεξιών αντιλήψεων- παρουσιάζουν τελευταία μεγάλη έξαρση. Αντι-τσιγγανισμός, αντισημιτισμός, ρατσισμός, ομοφοβία – η κοινωνία τα παράγει, το κράτος τα νομιμοποιεί,όλοι τα αναπαράγουν. Οι εθνικιστικές και δεξιές-λαϊκιστικές ιδεολογίες και τάσεις ωθούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες προς τα δεξιά – και καταδεικνύουν τους κινδύνους για την ίδια την ύπαρξη (ψυχικά και σωματικά) καθεμιάς/καθενός που εξαιτίας της κοινωνικής, γεωγραφικής καταγωγής ή των σεξουαλικών και πολιτικών πεποιθήσεων που έχει, δεν ακολουθεί αυτή την τάση προς τα δεξιά. Το ακροδεξιό κίνημα στην Ευρώπη και παγκοσμίως προφητεύει τον «φυλετικό/πολιτισμικό πόλεμο» και οι διασυνδέσεις τους εντατικοποιούνται.

Οι νεοναζιστικές δομές προσπαθούν να ισχυροποιηθούν μέσα από συλλογικότητες και κόμματα που συμπράττουν διασυνοριακές συνεργασίες κάτω από το πρίσμα του αποκαλούμενου εθνοπλουραλισμού, για «μια Ευρώπη των πατρίδων» (NPD,Εθνικιστικό Κόμμα Γερμανίας). Είναι ορατός ο κίνδυνος της δικτύωσης και συνεργασίας των ακροδεξιών κομμάτων, τα οποία επιδιώκουν να ιδρύσουν ένα κόμμα των δεξιών εθνικών κομμάτων στο ευροκοινωβούλιο, από το «Εθνικό Μέτωπο» της Γαλλίας (Front National) και την «Τρίχρωμη Φλόγα» της Ιταλίας (Fiamma Tricolore) μέχρι το «Partidul Romania Mare» της Ρουμανίας.

By any beat necessary!

Δεξιά μουσικά δίκτυα διοργανώνουν συναυλίες «δεξιού ροκ», οι οποίες κυρίως επιδιώκουν την πολιτικοποίηση και κινητοποίηση στο όνομα της «λευκής αντίστασης» – από τους „Blood and Honour» μέχρι τη νόμιμη αλλά καλυμμένη δομή των „Honour and Pride» συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιας εμβέλειας „Hammerskin Nation». Συναυλίες στα σύνορα Γερμανίας-Τσεχίας-Πολωνίας ή Βελγίου-Γαλλίας προσφέρουν έδαφος για «περιπέτεια» και για να βλαστήσουν τα σπέρματα του νεοναζισμού στρατιωτικού τύπου. Επιπλέον, διασπείρουν τη ναζιστική πολιτική ιδέα ότι οι «αυτόνομοι εθνικιστές» υπάρχουν μόνο ως παγκόσμιο φαινόμενο. Στη Τσεχία τοπικοί ουλαμοί νεοναζί διαδίδουν τη ρατσιστική και εθνικιστική προπαγάνδα στα εναλλακτικά κέντρα νέων. Ένα «εναλλακτικό» ακροδεξιό lifestyle προσφέρεται για όλα τα γούστα: Reggae/Ska, Elektro, Hip-Hop ή το κλασικό δεξιό RAC («Rock against Communism»).

Στα πλαίσια ευρωπαϊκών συναντήσεων, όπως στο ετήσιο „Fest der Völker» στη Θουριγγία («Γιορτή των Λαών»), στην επετειακή πορεία στη Δρέσδη στις 13 Φλεβάρη ή στο „Day of Honour» στη Βουδαπέστη («Μέρα της Τιμής») κατεβαίνει στους δρόμους ένας ενδυναμωμένος πανευρωπαϊκός «χώρος» των ναζί – υπερκινητικός και αυξανόμενα επιθετικός. Η συμμετοχή γερμανών νεοναζί στο αντι-τσιγγανικό πογκρόμ στο Litvinov της Τσεχίας το Νοέμβρη του 2008, εκφράζει έμπρακτα ακριβώς αυτή την «εθνική αλληλεγγύη». Ακόμη, σχετικά με τη δολοφονία του 16χρονου Carlos Palomino, ο οποίος μαχαιρώθηκε θανατηφόρα στις 11.11.2007 στη Μαδρίτη από ένα δεξιό στρατιωτικό στο όνομα της «λευκής Ευρώπης» οι ναζί όλης της Ευρώπης συναίνεσαν.

Τα τελευταία χρόνια όμως, οι επιθέσεις των ναζί στους πολιτικούς ή εθνικούς εχθρούς τους έχουν φτάσει σε δολοφονικό επίπεδο. Η συστηματική βία ενάντια σε αντιφασίστες, μετανάστες ή θρησκευτικούς εχθρούς σε παγκόσμια κλίμακα φτάνει σε καινούρια υψηλά ρεκόρ. Μόνο στη Ρωσία το 2009 δολοφονήθηκαν από νεοναζί τουλάχιστον 71 άτομα. Σε πολλά κράτη της ανατολική Ευρώπης οργανώνεται μια ριζοσπαστική δεξιά η οποία δεν είναι πια περιθωριακή, αλλά η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει επίγνωση του πολιτικού περιεχομένου των δράσεων της. Ο «ουγγρικός φρουρός», η εθνοφρουρά του εθνοσοσιαλιστικού κόμματος Jobbik («Κίνημα για μια καλύτερη Ουγγαρία») πολεμάει την υποτιθέμενη «εγκληματικότητα των τσιγγάνων». Ένοπλες δεξιές εθνοφυλακές προπονούνται στην Ουκρανία και τη Ρωσία για να πάρουν την εξουσία. Ναζί διαπράττουν επιθέσεις σε μετανάστριες/ες από τον Καύκασο. «Ενεργοί πολίτες» και κράτος συντονισμένα χτυπούν την πορεία Gay-Pride (=περηφάνια των γκέι) στη Βαρσοβία, τη Βουδαπέστη ή τη Μόσχα. Η μόνιμη κρίση του καπιταλισμού προκαλεί στα άτομα κρίση ταυτότητας, όπως κάνει πάντα σε καιρούς που η «απειλή» της απώλειας του ταξικού διαχωρισμού παραμονεύει. Μια ριζοσπαστική δεξιά που στην κοινωνική αμφισβήτηση παρέχει απλοϊκές εξηγήσεις και προτάσεις, βρίσκει γόνιμο έδαφος εξαιτίας της φτώχειας που απειλεί ή έχει ήδη χτυπήσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Όσο παραμένει αυτή η διαρκής κατάσταση «κρίσης», ο τρόμος δεν έχει τέλος. Ένα δυνατό αντιφασιστικό κίνημα έχει καθήκον και ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του!

Azione-Reazione

Εμείς, με τη μορφή ενός ριζοσπαστικού αντιφασιστικού κινήματος δεν παρακολουθούμε παθητικά αυτές τις εξελίξεις! Ανταλλάζουμε εμπειρίες, δικτυωνόμαστε, συνεργαζόμαστε σε επίπεδο τοπικό αλλά και πέρα από κάθε σύνορο. Ένα αντιφασιστικό κίνημα οφείλει να καταργήσει κάθε γλωσσικό ή κρατικό/εθνικό φραγμό. Για τους λόγους αυτούς, θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 12-14 Νοέμβρη το διεθνές αντιφασιστικό συνέδριο «Siempre Antifascista – Remembering means fighting», όπου θα συζητηθούν οι προβληματισμοί και οι προτεινόμενες δράσεις ενάντια στη ναζιστική και δεξιά λαίλαπα με συμμετέχουσες/-οντες από διάφορα μέρη της Ευρώπης. Και το Σαββατοκύριακο ακολουθεί πάρτι! Στα πλαίσια του φεστιβάλ „Siempre Antifascista 2010″ θα γιορτάσουμε τον αντιφασισμό.

Στη διάρκεια των ημερών αυτών θα γίνει και η πορεία για τον Silvio-Meier (ανατολικογερμανός καταληψίας και ακτιβιστής που δολοφονήθηκε το 1992 στο Βερολίνο από νεοναζί στη στάση του μετρό Samariterstraße). Ένα δυνατό κίνημα χρειάζεται φωτιά – το απόγευμα στη μνήμη του Silvio-Meier και στο αγώνα ενάντια στους ναζί στο τόπο του εγκλήματος και το βράδυ στο διεθνές αντιφα-φεστιβάλ.
Ελάτε στο Βερολίνο να στήσουμε ένα δυναμικό, ενεργό αντιφασιστικό δίκτυο – παντού!

Η 11η Νοέμβρη θα είναι μια διεθνής ημέρα μνήμης. Μνήμη των νεκρών και των θυμάτων της δεξιάς βίας – να μην ξεχάσουμε καμία/κανέναν!
Γιατί να θυμάσαι σημαίνει να πολεμάς.
Να διαλύσουμε τις ναζιστικές δομές παντού!
Αντίφα για πάντα!

http://siempre.red-skins.de/festival/siempre-antifascista-2010-remembering-means-fighting-greek.html

Advertisements