Δολοφονία ακτιβιστών στη Ρωσία

Εν ψυχρώ δολοφονήθηκαν στις 19/01/09 δύο ακτιβιστές στο κέντρο της Μόσχας από επαγγελματία δολοφόνο. Ο δικηγόρος Stanislaw Markelow, ο οποίος αναλάμβανε την υπεράσπιση «λεπτών υποθέσεων» για το ρωσικό κράτος , καθώς και η φίλη του Anastasia Barburowa-δημοσιογράφος- την στιγμή που περπατούσαν μαζί στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας δέχτηκαν πυροβολισμούς στο κεφάλι. Ο τρόπος της δολοφονίας τους δείχνει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για επαγγελματίες εκτελεστές.

Ο Markelow ήταν ενεργό μέλος του αναρχικού και οικολογικού κινήματος της δεκαετίας του 90, πριν γίνει ένας από τους πιο γνωστούς δικηγόρους στη Ρωσία. Υπερασπίστηκε πολλούς ανθρώπους, όπως αναρχικούς και θύματα του πολέμου από την Τσετσενία.

Ήταν επίσης δικηγόρος της Annas Politkovskaya, γνωστή δημοσιογράφος που ασκούσε έντονη κριτική στο ρωσικό κράτος για τον πόλεμο στην Τσετσενία, καθώς και για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Politkovskaya δολοφονήθηκε το 2006 έξω από το διαμέρισμα της στη Μόσχα.

Η δολοφονία του Stanislaw Markelow και της Anastasia Barburowa, εκτιμάται πως σχετίζεται με την περίφημη υπόθεση του Juri Budanov. Το Μάρτιο του 2000 ο Budanov (συνταγματάρχης του ρωσικού στρατού) βίασε και σκότωσε τη 18χρονη Elza Kungajeva, από την Τσετενία. Ο Markelov ήταν ο δικηγόρος της οικογένειας της. Ο Budanov είχε αποφυλακιστεί 4 μέρες πριν τη δολοφονία.

Η Anastasia ήταν ακτιβίστρια με πλούσια δράση. Μία από τις τελευταίες δράσεις της ήταν η υπεράσπιση μιας φοιτητικής εστίας, στην οποία έμεναν φοιτητές από τις χώρες του Καυκάσου, καθώς και η συμμετοχή της στο οικολογικό κάμπινγκ του Sasov. Σκοτώθηκε πάνω στην προσπάθεια της να προστατεύσει τον Markelow.

ΠΗΓΗ

φωτογραφίες και ανταποκρίσεις από τις πορείες στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη, με αφορμή τις δολοφονίες: http://indymedia.nl/nl/2009/01/57211.shtml

Παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη για τις δολοφονίες από φασίστες και κράτος αγωνιστών και μεταναστών στη Ρωσία

Σήμερα το πρωί, Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, έγινε συμβολικός αποκλεισμός του ρωσικού γενικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη από αναρχικούς και αυτόνομους για τις κρατικές και φασιστικές δολοφονίες στη Ρωσία, με πιο πρόσφατες αυτές δύο συντρόφων αγωνιστών, του δικηγόρου Στανισλάβ Μαρκέλοβ και της δημοσιογράφου Αναστάζια Μπαμπούροβα. Κρεμάστηκε πανό στα ελληνικά και τα ρωσικά και μοιράστηκε, στις δύο γλώσσες, το παρακάτω κείμενο:

 


Στις 19 Γενάρη 2009, μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Μόσχας δολοφονήθηκαν ο δικηγόρος Στανισλάβ Μαρκέλοβ και η δημοσιογράφος Αναστάζια Μπαμπούροβα. Ο δολοφόνος τους εκτέλεσε με πιστόλι με σιγαστήρα όταν επέστρεφαν από συνέντευξη Τύπου εναντίον της πρόωρης αποφυλάκισης του συνταγματάρχη Γιούρι Μπουντάνοφ που είχε βιάσει και σκοτώσει μια Τσετσένα κοπέλα. Σ’ αυτήν την υπόθεση ο Μαρκέλοβ εκπροσωπούσε την οικογένεια του θύματος. Στο παρελθόν ο Μαρκέλοβ είχε αναλάβει τις υποθέσεις απαγωγών και δολοφονιών απλών κατοίκων στην Τσετσενία, υποθέσεις δολοφονιών αντιφασιστών νεολαίων από νεοναζί στην Μόσχα και στην Πετρούπολη, την υπόθεση δολοφονίας της δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια, την υπόθεση του ανεξάρτητου σωματείου σιδηροδρομικών εναντίον των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και πολλές ακόμη υποθέσεις ενάντια στη ρατσιστική βία και την αστυνομική αυθαιρεσία. Η Αναστασία Μπαμπούροβα ήταν δημοσιογράφος της μοναδικής ανεξάρτητης ρωσικής εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα και συμμετείχε σε διάφορες αντιφασιστικές, κοινωνικές και οικολογικές κινήσεις, καθώς και στην αντιεξουσιαστική εφημερίδα Αφτονόμ. Στα άρθρα της έγραφε για τα σημαντικότερα προβλήματα της ρωσικής κοινωνίας, όπως η εξάπλωση της τρομοκρατικής βίας από φασιστικές και παραστρατιωτικές ομάδες.

Χωρίς αμφιβολία αιτία της εν ψυχρώ δολοφονίας του Μαρκέλοβ και της Μπαμπούροβα ήταν η αποφασιστική πολιτική τους δράση και η διαρκής συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες. Δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση σχετικά με τις ευθύνες του ρωσικού κράτους. Όποιοι και να ήταν εκείνοι που πάτησαν τη σκανδάλη, αποτελούν κομμάτι του πλέγματος εξουσίας των μυστικών υπηρεσιών, των φασιστικών και παραστρατιωτικών ομάδων και των νέων πλουτοκρατών οι οποίοι κυριολεκτικά εξοντώνουν όλους όσους δεν συμμορφώνονται με την πολιτική τους: Από την εποχή της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τον Πούτιν στη Ρωσία έχουν δολοφονηθεί 46 δημοσιογράφοι, όμως σε καμία υπόθεση δεν έχει συλληφθεί κανένας ένοχος. Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Νόβαγια Γκαζέτα της 26ης Γενάρη 2009, μόνο το 2008 στη Ρωσία δολοφονήθηκαν από φασίστες 87 άνθρωποι ενώ 387 τραυματίστηκαν σε φασιστικές επιθέσεις. Τον Δεκέμβη του 2008 και τον Γενάρη του 2009 οι δολοφονίες  από φασίστες έχουν φτάσει τις 26!

Το κοινωνικό κίνημα στη Ρωσία απαιτεί τουλάχιστον την άμεση παραίτηση του υπουργού εσωτερικών Νουργκαλίεβ και την παύση των διώξεων όλων των αντιφρονούντων ακτιβιστών. Βιώνει καθημερινά έναν πόλεμο που έχουν κηρύξει κράτος, παραστρατιωτικοί και φασίστες στους μετανάστες και τους αγωνιστές. Σε αυτόν τον πόλεμο πρέπει να πάρουμε όλοι θέση.

 


19 января в центре Москвы посреди дня были убиты известный московский адвокат Станислав Маркелов и журналистка Новой газеты, анархистка, Анастасия Бабурова. Убийца расстрелял их из пистолета, когда они возвращались с пресс-конференции, посвящённой освобождению полковника Юрия Буданова, изнасиловавшего и убившего чеченскую девушку Эльзу Кунгаеву. Маркелов в этом деле отстаивал интересы семьи погибшей.

Также Маркелов выступал в качестве адвоката потерпевших в таких делах, как убийства и похищения мирных жителей на территории Чечни, убийства антифашистов в Москве и Санкт-Петербурге, был адвокатом подвергшегося нападению журналиста и защитника Химкинского леса Михаила Бекетова. В последнее время занимался делом антифашиста Алексея Олесинова, до сих пор по политическим мотивам удерживаемого в СИЗО.
Анастасия Бабурова была внештатной журналисткой и активной участницей различных социальных и экологических движений. В своих статьях они писала о наиболее острых проблемах российского общества, таких как нацизм. Она не раз лично участвовала в акциях протеста против строительства мусоросжигательных заводов, преследований политических и социальных активистов, выселений людей из общежитий.
Безусловно, мотивом убийства Маркелова и Анастасии стала их активная гражданская позиция.
Мы хотим знать кто именно расправился со Стасом и Настей. Но у нас нет никаких иллюзий на счет российского государства. Кто бы это ни был, они являются частями сложившейся в стране системы авторитарной власти гэбэшников и олигархов, которые фактически задавили всех, кто не согласен с проводимой ими политикой.
На протяжении последних лет это уже не первое убийство, совершенное по политическим мотивам. Анна Политковская, Илья Бородаенко, Юрий Червочкин, Магомед Евлоев, Фёдор Филатов – список можно продолжать долго. По всем этим делам мы не видим никаких серьёзных продвижений. Прокуратура берет дела под свой контроль и контролирует, чтобы реальные заказчики убийств оставались на свободе.
В связи со сложившейся ситуацией мы требуем как минимум отставки министра МВД Нургалиева вместе со всеми его замами!
Мы требуем прекратить преследования социальных и политических активистов, не согласных с действующей властью!
Мы требуем возможности реального общественного контроля расследования подобных преступлений!

Advertisements